Disponibile in:

41 – Mendimi – Pozitiv Duke menduar për të shmangur të menduarit negativ (pjesa 3)

Ky artikull është përkthyer përkohësisht nëpërmjet Google Translate. Artikujt origjinalë janë shkruar në gjuhën italiane. Nëse doni të na ndihmoni të përmirësojmë përkthimin në gjuhën tuaj, na kontaktoni me email. Faleminderit.

Faqja 1 nga 4

Mendimi është pengesa që çdo njeri do të duhet të kapërcejë nëse dëshiron të gjejë veten.

Mendimi është i ndikuar kryesisht nga jashtë dhe nga të tjerët, në fakt pak janë mendimet që janë me të vërtetë tuajat. Midis këtyre, më të rrezikshmit janë ato negative ose madje pesimiste, të cilat ju hedhin poshtë si një peshë e vdekur e lidhur me hips tuaj, gjithmonë i gatshëm për t’ju bjerë. Eliminimi i të gjitha mendimeve në të njëjtën kohë është e pamundur, por mund të mësohet mendja e një mendimi pozitiv, në vend që të lihet i lirë për të na hedhur në çdo moment si një gur i madh gati për t’u shembur në humnerën më të thellë. Mendimi negativ është armiku më i keq i evolucionit shpirtëror, prandaj ne duhet të mësojmë ta mësojmë atë.

Fillimisht, mund ta nënvlerësoni idenë e të menduarit pozitiv, sepse mendoni se nuk është për ju dhe keni arsye të mira për të qenë “realiste”, tek të cilat ju afroheni sikur të ishin sinonim me “pesimist”. Ju mendoni se mendimi pozitiv është një nga ato teknika të sjelljes që janë kaq modë të duken të shkëlqyeshme para të tjerëve, por kjo nuk do të ndryshojë asgjë në jetën tuaj reale. Ju mund të mendoni se mendimi pozitiv është një mënyrë si një tjetër për të mashtruar veten se diçka e bukur mund të ndodhë, ndërsa jeta gjithmonë ju sjell lajme të këqija. Duke ndjekur një rrugë shpirtërore nuk do të thotë të kesh ndryshuar mendimin e dikujt për ta përshtatur atë me atë që mësohet brenda saj; kështu që nuk do të thotë të ndryshosh atë që je apo çfarë mendon. Duke ndjekur një rrugë shpirtërore do të thotë të hapësh mendjen për të kuptuar gjithçka që na rrethon, sepse mund ta shohim dhe ta kuptojmë me pikëpamje më të gjera. Prandaj, një rrugë e mirë shpirtërore nuk kërkon që ju të ndryshoni vetveten ose atë që mendoni, por të kuptoni nëse ajo që ju mendoni është me të vërtetë ajo që ju jeni, ose nëse keni ndjekur prirjen pesimiste për të cilën ne të gjithë jemi nënshtruar. Si rezultat, një rrugë e vërtetë shpirtërore ju ndryshon, jo sepse shkon kundër vullnetit tuaj, por sepse ju jep mundësinë të vendosni se kush doni të jeni, në vend që të vuani atë që keni dashur të bëheni për t’u pranuar nga të tjerët.

Fillimi për të praktikuar të menduarit pozitiv është shumë më kompleks se sa duket, sepse nuk ka njeri që mund të hyjë në mendjen tuaj për t’ju këshilluar, t’ju tregojë se çfarë po bëni gabim ose si të përmirësoni atë që mendoni; ju duhet të keni sukses me veten. Por unë mund t’ju shpjegoj motivet për të cilat duhet të filloni rrugën e të menduarit pozitiv, pasi ai do të sjellë shumë përfitime për evoluimin e cilësive tuaja shqisore dhe jetën tuaj të përditshme. Shpirtërore nuk është një jetë për veten, por është një shtesë për jetën tuaj personale që mund ta përmirësojë atë në çdo fushë. Me siguri që ju keni filluar këtë udhëtim për të zhvilluar kuptimin tuaj të Gjashtë, për të zbuluar të vërtetën përtej këtij dimensioni dhe për të provuar përvoja të reja, por kur filloni të praktikoni teknikat më seriozisht, para së gjithash meditim, do të kuptoni se kjo sjell shumë më shumë përfitime sesa mendova fillimisht. Për shkak se meditimi nuk zvogëlohet për të patur një përvojë ekstra shqisore, por përmirëson jetën tuaj të përditshme, shëndetin fizik, aftësinë për t’u lidhur me të tjerët, duke u rritur nga më të voglat deri te sukseset më të mëdha personale pa e kuptuar se nga vjen e gjithë kjo fat. Me kalimin e kohës, do të filloni të shihni spiritualitetin si diçka që shkon përtej aktivitetit të thjeshtë kurioz që i shtohet rutinës suaj, por do ta shihni atë si një gjest të domosdoshëm për të qëndruar i shëndetshëm dhe për të filluar ditën në mënyrën më të mirë; pak si akti i shtrirjes së eshtrave sapo të zgjoheni. Çdo gjë do të jetë shumë më spontane. Për momentin ju duhet të krahasoni veten me të ulëtin, me mijë mendimet dhe pengesat që ju hedhni para syve tuaj për të bërë që ju të largoni nga evolucioni juaj, por nëse vendosni të dëgjoni vetë, në vend të mendimeve që insistojnë të ju lejojnë të shkoni, ju do të jeni në gjendje të arrini ky nivel i përkatësisë. Shpirtërore nuk do të jetë më një hobi, por një pjesë e jush që keni humbur gjithmonë dhe që më në fund keni arritur të gjeni.

Faqja 2 nga 4

Akti i të menduarit pozitiv mund të përkufizohet si një teknikë, sepse duhet të trajnohet gjatë ditës dhe të merret fjalë për fjalë. Nuk është e njëjtë me meditimin, sepse gjatë praktikës medituese duhet të mësoni të mos mendoni; gjatë pjesës tjetër të ditës, megjithatë, është e nevojshme për të udhëzuar mendimin e vet në mënyrë që të bëhet të paktën pozitiv, më tepër se një armik i fortë që vazhdon të ju godasë dhe t’ju hedh poshtë për gjithçka. Mendimi pozitiv nuk është i lehtë sepse e gjen veten gjithmonë duke pasur arsye të mira për të menduar negativisht, për të besuar se nuk mund ta bësh, për të pasur dyshime për veten ose aftësitë e tua, ose të kesh frikë se diçka mund të shkojë keq “si gjithmonë”; në çdo fushë të jetës suaj. Pra, kjo është një praktikë e vërtetë praktike, në të cilën çdo ditë duhet të përpiqeni të drejtoni mendimin tuaj drejt anës më pozitive, në vend që të bini në grackën dhe të shtypni veten për të keqen mendore; se si ju jeni përdorur për të bërë dhe ju nuk e kuptojnë këtë, pasi ajo është shtypur në zakonet tuaja. Të menduarit pozitiv nuk është vetëm një mënyrë për të qenë më të lumtur gjatë ditës – gjë që nuk është e vogël – por ndihmon në realizimin e ngjarjeve pozitive në jetën tuaj. Edhe nëse gjithçka është e re për ju tani, gjithçka rreth nesh është bërë dhe vendosur në lëvizje nga energjia, që do të thotë se mendimi juaj – që është një lloj energjie – mund të ndikojë në botën rreth jush. Nuk ka të bëjë vetëm me veprimet tuaja të përditshme, të cilat mund të ndikojnë në jetën e të tjerëve, por edhe në mendimet tuaja. Ndoshta tani keni vështirësi në besimin se mendimi juaj mund të jetë në gjendje të krijojë, duke argumentuar se mendimi është vetëm një mendim. Megjithatë, ndoshta, ju jeni i pari që besoni në syrin e keq, duke pasur frikë se një person shumë i ziliqar mund të mendojë për ju me ligësi dhe, me vetëm mendimin e keq, mund të ndikojë negativisht në jetën tuaj dhe t’ju sjellë fat të keq; ju bëjnë të rrëzoni, dhe kështu me radhë. Pse mendoni se vetëm njerëzit ziliqarë mund të krijojnë nëpërmjet të menduarit të tyre? A do të thotë kjo se njerëzit ziliqarë kanë diçka ekstra, aq shumë që ata të mund të materializojnë dëshirën e tyre me një mendim shumë të thjeshtë? Jo, natyrisht; ne të gjithë e krijojmë me mendjen tonë, por ne e bëjmë atë me pavetëdije kështu që ne nuk jemi në gjendje të krijojmë në komandë dhe ne nuk jemi të trajnuar për të kontrolluar emocionet tona. Duke bërë kështu, ne krijojmë ngjarje negative dhe pozitive, por mbi të gjitha ato negative, sepse kemi zakonin e keq të të menduarit shumë më negativ sesa në vend të asaj që duhet të mendojmë pozitivisht.

Nëpërmjet kësaj rruge shpirtërore do të mësoni të krijoni ngjarje me vullnetin tuaj, por para se t’i mësoni këto teknika duhet të mësoni të përmirësoni mendimin tuaj pozitiv. Për të mësuar për të krijuar me mendim, duhet së pari të stërvitet për të kuptuar se çfarë dëshirat tuaja janë nga ato që ju janë vënë në vend. Pra, do të mësoni të përdorni qëllimin, kjo është një mendim kaq i shpejtë sa që nuk ka kohë për të lidhur një imazh ose një fjalë; Unë e quaj atë një ndjenjë mendore, sepse vjen nga gjoksi, por është më e fortë se mendimi. Para se të vijmë në këtë, duhet të punojmë për të përmirësuar të menduarit tonë, në mënyrë që ajo të jetë gjithmonë më pozitive dhe më pak negative. Tre teknikat themelore për fillimin e rrugës shpirtërore në mënyrën më të mirë të mundshme janë: Meditimi, Mbrojtja dhe Mendimi Pozitiv. Natyrisht ka shumë teknika të tjera që unë i mësoj dhe ato janë të gjitha shumë të rëndësishme, por këto tri teknika përbëjnë bazën konkrete për të krijuar rrugën e Zgjimit tuaj; ata janë si shtyllat kryesore që ju kurrë nuk do të duhet të heqin dorë, përndryshe çdo gjë tjetër do të shembet. Është normale, sidomos në fillim, të besohet se mendimi pozitiv nuk është aq i rëndësishëm, por me përvojë praktike, sidomos me meditimin, ju do të kuptoni se sa është e nevojshme për të mbajtur një mendje pozitive edhe gjatë ditës, dhe jo vetëm gjatë sesionit meditues. Çdo gjë që ndikon në mendjen tonë përpiqet të na bëjë të mendojmë negativisht, me një pasion të vazhdueshëm të pesimizmit. Në vend që të mendojmë se çdo gjë do të jetë mirë, gjithmonë do të mendojmë se mund të ndodhë diçka për të cilën dita jonë, projekti ynë apo e ardhmja jonë mund të gabojë. Çështja është se nuk ka arsye të vërtetë për të menduar kështu, por ne ende duam të këmbëngulim që duhet të jetë kështu. Ne jemi pothuajse të befasuar kur një projekt shkon pa probleme, sikur të ishim aq të përdorur për problemet që mungesa e tyre fillon të na bëjë të humbasë.

Faqja 3 nga 4

Edhe në këtë rast, do të ishte e pamundur të luftosh kundër mendimeve negative me forcë, sepse në fund do të gjente fjalën e duhur për të heshtur dhe për ta kapërcyer. Në vend të kësaj, ngadalë mund t’i përdorësh ato për të marrë një kthesë gjithnjë e më optimiste, derisa të fitosh kontroll. Pasi të mësoni të mendoni pozitivisht, do të kuptoni se sa e rëndësishme është të mendoni edhe më pak gjatë ditës, por ne do të arrijmë më vonë. Mundohuni të konvertojnë çdo mendim në diçka më pozitive, që nuk do të thotë irracional, por të jetë racionalisht pozitiv. Nëse keni një provim nesër dhe nuk keni studiuar asgjë dhe tashmë e dini se do të jetë një provim shumë i vështirë, kështu që është e pamundur ta kaloni, është e padobishme të kaloni ditën duke vuajtur edhe duke e ditur se një ditë nuk do të ishte e mjaftueshme për të studiuar gjithçka; prandaj pse vendosni ta humbisni këtë ditë duke qenë të shqetësuar dhe të obsesionuar për nesër? Ju tashmë e dini se ju nuk do ta kaloni atë dhe nuk është fundi, nuk është shansi i fundit dhe nëse keni qenë, duhet ta keni menduar më parë; tani nuk keni arsye të humbni shpresën, por bëhuni gati për datën tjetër. Në vend që të kaloni ditën duke u sëmurë mendërisht, pranoni që nuk jeni gati për nesër dhe mendoni se keni mundësi të përgatiteni më mirë për datën tjetër. Është një shqetësim, është një pushim, por më parë duhej të mendohesh; tani është tepër vonë dhe nuk është e nevojshme ta hedhësh atë edhe këtë ditë të fundit, sepse ju mund ta përdorni atë për të vazhduar me lëndë të tjera ose për datën tjetër të provimit të njëjtë. Siç mund ta shikoni, mendimi pozitiv nuk do të thotë të jesh iracional, nën iluzionin e të qenit në gjendje të kalosh provimin pa bërë asgjë për të bërë atë dhe pastaj, natyrisht, të shkosh atje, të refuzohesh dhe të shohësh rënien e botës mbi ty. Por me anë të të menduarit pozitiv mund të jepni një arsye për ditën tuaj: nesër nuk do ta kaloni provimin, por do ta përdorni ditën e sotme për të bërë diçka produktive, në vend që të studioni në çastin e fundit për një provim të dështuar në fillim. Çfarë do të donit të demonstronit? Pse të studiojmë për një provim që ka dështuar tashmë? Nëse jeni plotësisht të vetëdijshëm se është e pamundur ta kapërceni atë me vetëm një ditë studimi, atëherë mos e humbni kohën dhe kaloni në tjetrën.

Në vend të kësaj, nëse keni studiuar, por keni frikë se nuk jeni të përgatitur mjaft dhe prandaj keni frikë të mos e bëni atë, ju konvertojnë frikën tuaj dhe ankthin tuaj në një mendim pozitiv: provoni. Të mendosh menjëherë se do të arrish me siguri dhe se gjithçka do të jetë mirë, sigurisht që është shumë e komplikuar në fillim; por ju mund të zgjidhni të mos mendoni negativisht, ose të ndaloni pounding me mendimet obsesive dhe të përqëndroheni në diçka tjetër. Nëse keni një provim nesër, atëherë vazhdoni të përgatiteni dhe nëse jeni të lodhur për të studiuar, bëni diçka tjetër, përderisa nuk ndaloni të mendoni negativisht: përndryshe do të jetë rënia juaj. Në vend që të qëndrojnë të palëvizshëm, të shtrirë në shtrat, duke obsesionuar për rezultatin e nesërm, bëni diçka tjetër, por mos e mendoni negativisht: përndryshe ju do të krijoni ngjarjen për të nesërmen, sepse ai bëhet më keq se sa duhet të kishte shkuar! Kontrolloni mendimet tuaja, mendoni pozitivisht ose të paktën mos e kaloni kohën duke menduar negative. Mendimi krijon, kështu që nëse vazhdoni të mendoni negativ, po ushqeni ngjarjet negative që mund të ndodhin për të bërë provimin të shkojnë keq; Në vend të kësaj, nëse ndaloni të mendoni negativisht, para së gjithash mos e ushqeni stresin dhe gjithçka që vijon, pas së cilës mund të filloni të mendoni pak më pozitivisht. Nesër do ta keni provimin, nuk është i pari dhe nuk është pengesa e fundit që ju do të keni për të kapërcyer, nuk do të zgjasë një ditë të tërë, por vetëm disa minuta. Pse të theksoj një ditë të tërë ose një javë të tërë për një ngjarje që do të zgjasë vetëm disa minuta? Përse vendosni të ndjeheni keq, të vuani, të panik, për diçka që do të ndodhë vetëm nesër dhe për një kohë shumë të shkurtër? Heshtni mendjen tuaj, zgjidhni të mos bini në kurthin e ankthit, stresit dhe ankthit, sepse ato janë shkatërruese për shëndetin tuaj fizik dhe mendor. A keni studiuar? Mirë, nëse ende mund ta bëni studimin, nëse nuk mundeni sepse është shumë e lodhur atëherë është e padobishme të mendoni për këtë; nëse nuk jeni vërtet të lodhur atëherë studoni, nëse jeni shumë i lodhur dhe do të ishte e padobishme të studioni përsëri atëherë mos e mendoni për këtë. Lironi mendjen tuaj!

Faqja 4 nga 4

Ne jemi shumë të përdorur për të ndëshkuar veten dhe duke besuar se nëse nuk bëjmë detyrën tonë atëherë duhet të ndihemi fajtorë dhe të trajtohemi keq. Ju keni studiuar për provim dhe keni frikë se kjo mund të shkojë keq, por nuk keni më forcë për të studiuar përsëri, ju ndjeheni fajtor dhe ju ndëshkoni veten, duke menduar se nëse nuk mund të studioni atëherë nuk duhet të bëni ndonjë gjë tjetër, sikur të jeni duke u dënuar . Ju nuk jeni më fëmijë dhe nuk jeni prind tuaj: mos e ndëshkoni vetveten si keni bërë kur ishit pak. A jeni mjaft të vjetër për të kuptuar nëse doni të studioni apo jo: nëse nuk mund të studioni, cila është pika për të qëndruar në krevat duke mos bërë asgjë, duke menduar dhe duke obsesionuar gjatë provimit nesër? Ju nuk keni asnjë arsye për të ndëshkuar veten: ju jeni ndëshkuar vetëm nëse e dini që ju mund të studioni, por ju jeni shumë dembel për ta bërë këtë, sepse kjo është një çështje tjetër. Megjithatë, nëse jeni plotësisht të vetëdijshëm se nuk mund të bëni më shumë se kjo, keni bërë gjithshka që është e mundur dhe se nuk mund të bëni më, atëherë bëni diçka tjetër; për aq kohë sa ju nuk ndalet për të bërë asgjë. Eshtë e panevojshme të thuash, nëse bën diçka tjetër, si të shkosh në palestër ose të ecësh në park, nuk do të harrosh gjithçka që ke studiuar sikur me magji, duke e gjetur veten nesër të mos e kalosh provimin për shkak të ecjes së bërë një ditë më parë. Nëse nuk e tejkaloni atë, kjo është sepse nuk keni studiuar mirë gjatë gjithë kohës që keni pasur në dispozicion, sigurisht jo për ecjen e ditës së mëparshme. Por çfarë mendoni se nëse e mbyllni librin dhe qëndroni gjatë gjithë ditës duke u shtrirë në shtrat për t’u fiksuar, do ta mbani mend qartë dhe nesër do ta kaloni provimin falë kësaj? Prindërit tanë na kanë mësuar që të qëndrojmë në shtëpi si ndëshkim: “Studioni përndryshe nuk do të dalësh!”. Kjo do të thotë që nëse nuk studion, nuk mund të dalësh. Por për të besuar se, pavarësisht se keni studiuar, edhe pse jeni kaq të zënë, duhet të ndëshkoni veten në mënyrë të barabartë – ashtu siç bënë kur keni qenë pak! – vetëm për shkak të frikës se nuk e keni bërë mjaft, mund të ndryshoni diçka, ju jeni gabim. Nëse qëndroni në shtëpi për të obsesionuar dhe pa hapur librin, ose nëse largoheni nga shtëpia ose bëni diçka tjetër, kjo nuk do të ndryshojë fatin e provimit të së nesërmes. Në të vërtetë, me siguri do t’ju bëjë më pak të tensionuar dhe të shqetësuar se sa të shpenzoni mbrëmjen duke obsesionuar.

Me shembullin e provimit, dua që ju të kuptoni dallimin në mes veprimit dhe të menduarit. Nëse mund të ndryshoni një ngjarje, për shembull, duke studiuar më shumë për provimin e së nesërmes, atëherë qëndroni në shtëpi dhe studioni, sepse sakrifica e sotme do t’ju çojë që të mos ju duhet të sakrifikoni veten gjatë muajve të ardhshëm; sepse nëse e kaloni provimin nesër ju nuk do të duhet ta zvarritni në një datë të ardhshme. Megjithatë, nëse keni studiuar tashmë dhe e dini se nuk mund të bëni asgjë më shumë se atë që keni bërë dhe nuk keni ndërmend të studioni akoma, atëherë mos qëndroni ende duke menduar për këtë; por bëj diçka tjetër, diçka që të mos rri i qetë dhe të mendosh negativisht. Kjo vlen për çdo situatë të vetme në jetën tonë, dhe jo vetëm për provime! Nëse keni frikë nga diçka, nëse një ngjarje ju frikëson ose jeni në ankth për një mbledhje, bëj çmos për tu përgatitur. Nëse tashmë keni bërë gjithçka që mundeni, atëherë mos e mendoni për këtë dhe mos kujdeseni për diçka tjetër. Sepse qëndrimi i mbytur duke menduar për atë ngjarje ju lëndon mendërisht, fizikisht dhe mendimi juaj negativ do të krijojë më shumë pengesa për atë ditë. Ndaloj të menduarit, përkundrazi kujdeset për diçka tjetër. Hapi i parë në të mësuarit për të menduar pozitivisht është ndalimi i të menduarit negativ; sidomos kur nuk ka nevojë për të, por insistoni të shpenzoni orë, ose më keq akoma, të gjitha ditët, në kuptimin e vërtetë të fjalës, për të ju ndjekur për një ngjarje që ju frikëson. Zvogëloni mendimet tuaja negative dhe ngjarjet e ardhshme do të fillojnë të përmirësohen, duke u bërë gjithnjë e më pozitivë. Pastaj do të vazhdojmë të ndryshojmë qasjen mendore ndaj ngjarjeve, duke menduar për ta me një vetëdije shumë më pozitive.

 

Ky dokument është përkthimi i aritukullit origjinal (https://www.accademiadicoscienzadimensionale.com/archives/11093) i sitit Accademia di Coscienza Dimensionale.

Fundi i faqes 4 nga 4. Nëse të pëlqeu artikulli komento këtu poshtë dhe përshkruaj ndjesitë e tua gjatë leximit apo praktikimit të teknikës së propozuar.

 

Ky dokument është pronë e https://www.accademiadicoscienzadimensionale.com/. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara, është i ndaluar çdo përdorim i plotë apo i pjesshëm i përmbajtjeve të pranishme në portal, përfshirë memorizimi, riprodhimi, ripunimi, përhapja apo shpërndarja e përmbajtjeve të njëjta nëpërmjet çdo platforme teknologjike, suporti apo rrjeti telematik pa autorizimin e shkruar të mëparshëm nga ana e Akademisë së Koshiencës Dimensionale, A.C.D. Çdo shkelje dënohet me ligj. ©

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Vuoi aggiungere il tuo banner personalizzato? Scrivici a [email protected]