Disponibile in:

80 – Të jesh i vetëdijshëm – Shkalla e ndërgjegjes (1 pjesë)

 

Ky artikull është përkthyer përkohësisht nëpërmjet Google Translate. Artikujt origjinalë janë shkruar në gjuhën italiane. Nëse doni të na ndihmoni të përmirësojmë përkthimin në gjuhën tuaj, na kontaktoni me email. Faleminderit.

Faqja 1 nga 6

U deshën disa vjet për të zbuluar kuptimin e vërtetë të këtij termi: të jem i vetëdijshëm. Sot të gjithë janë të bindur se janë të ndërgjegjshëm dhe si ta fajësojnë atë, sepse besohet se të qenit i vetëdijshëm thjesht do të thotë të mendosh dhe të vendosësh diçka me kokën tënde. Ne të gjithë besojmë se mund ta bëjmë. Ne jemi mësuar të besojmë se “marrja e vendimeve tona” do të thotë të mos lejojmë që të jemi të ndikuar gojarisht nga njerëzit e tjerë; në të vërtetë ka disa njerëz që e lënë veten të ndikohen nga ajo që thonë të tjerët, dhe të tjerë që vendosin se çfarë të bëjnë pa dëgjuar çfarë thonë të tjerët. Është shumë e rëndësishme të marrim vendime sipas idealit tonë dhe jo të tjerëve. Por sa e ndritshme është koka jonë? Për ne, sigurisht, ajo është shumë e qartë; por nën të është ndikuar energjikisht nga vendimet e njerëzve të tjerë dhe kjo na çon që të mos vendosim kurrë vetë për vete, sepse ne jemi të ndikuar nga energjitë e jashtme. Ndonjëherë ne jemi të ndikuar pozitivisht, në kuptimin që në fund ajo që marrim është ende diçka pozitive, edhe nëse jemi ndikuar nga të tjerët për ta marrë këtë vendim; Herë të tjera mendimi i të tjerëve është futur në kokën tonë dhe e trondit me të, duke na bërë të mendojmë se çfarë dëshiron dikush tjetër, duke përfunduar duke na bërë të marrim vendime të diktuara nga të tjerët dhe jo nga ne. Ne nuk e kuptojmë atë sepse besojmë se “e jashtme” do të thotë atë që është jashtë kokës tonë dhe se “e brendshme” është ajo që është brenda saj. Duhet të kujtojmë se koka jonë është thjesht materiale dhe si e tillë mund të kapërcehet nga mendimet dhe programet e energjisë të jashtme, sepse nuk ka një mbrojtje aq të fortë. Mendimi ynë i brendshëm është ai i Shpirtit dhe mënyra e tij e të menduarit është shumë e evoluar për ta definuar atë “mendim”, pasi mendimet janë menduar fjalë, situata të imagjinuara dhe këto dalin nga truri, nga koka. Vetë ynë më i lartë është shumë më i brendshëm, është praktikisht e vetmja gjë e brendshme që kemi, sepse në realitet edhe trupi ynë fizik nuk është me të vërtetë ne, por është diçka e jashtme që ne përdorim për të jetuar në këtë dimension.

Të qenit i vetëdijshëm është ndoshta teknikë më e ndërlikuar e të gjithëve. Kur kupton se si të bëhesh i ndërgjegjshëm në nivele të jashtëzakonshme, të gjitha teknikat e tjera do të jenë një shëtitje. Hapi i parë është gjithmonë më i vështiri, atëherë, kur mund të ecësh, është e lehtë të mësosh për të kandiduar. Koka jonë ndikohet vazhdimisht nga jashtë, nga e Poshtme dhe nga gjithçka që na rrethon, sepse ajo vetë nuk është e mbrojtur plotësisht. Koka jonë nuk është ajo strehë e padepërtueshme që ne besojmë se është, por është si një shtëpi pa çelësa: mirëpritur nëse duam, por të arritshëm për të gjithë. Madje mund të duket se është e mbrojtur në pamje, duke pasur dyert e mëdha prej druri, por ende nuk ka çelësa, nuk ka as dyllë dhe as flokët, prandaj këto dyer nuk janë aq të fuqishme sa duket. Aftësia e dyerve është të krijojë në mendjen tonë mendimin se, pasi që ka një derë, ai duhet domosdoshmërisht të mbyllet, kështu që nuk ka nevojë as që të përpiqet ta hapë atë, sepse do të ishte një humbje kohe … “me siguri është e mbyllur!” . Shumë njerëz, pra, mbeten të mbërthyer para një dere duke besuar se nuk janë në gjendje ta hapin atë, duke mos përfunduar as duke u përpjekur. Kjo është mbrojtja jonë natyrore, është një barrierë iluzore që na bën të besojmë se kreu i dikujt nuk mund të kalojë, se është një vend i blinduar dhe i mbrojtur si një rezervuar, sepse me sa duket ka mbyllur dyert. Fatkeqësisht, ose për fat të mirë, varësisht nga rasti, jo të gjithë mendojnë në këtë mënyrë. Ka nga ata që, duke parë një derë të mbyllur, pyesin veten nëse janë me të vërtetë ose duhet të jenë të sigurt për të, para se të heqin dorë; kështu që ata do të përpiqen të hapin derën, duke zbuluar se ajo nuk ishte e mbyllur fare, por ajo ishte vetëm e kundërta. Ashtu si ato dyer, koka jonë nuk është e mbyllur, por ju mund të hyni në të dhe madje edhe më shpesh sesa imagjinoni.

Të jesh i vetëdijshëm do të thotë të vendosësh një roje sigurie në kontrollin e dyerve tona vazhdimisht. Problemi më i madh që na sulmon është se ne nuk mund t’i paguajmë askujt as t’i kërkojmë dikujt të bëjë atë për ne, sepse ne jemi të vetmit që mund ta bëjmë: është një detyrë që nuk mund t’i lihet askush tjetër.

Faqja 2 nga 6

Nuk mund ta delegojmë askujt këtë detyrë edhe nëse dëshirojmë të besojmë në të, asnjë engjëll dhe asnjë Perëndi nuk mund ta bëjë këtë punë për ne, sepse është detyra jonë; do të ishte sikur të shpresonim që dikush mund të hapte sytë në mëngjes dhe të hapte qepallat tona çdo herë që t’i mbyllim, për çdo sekondë të jetës sonë. Kjo nuk është e mundshme, kështu që do të jetë sfiduese, por ju duhet t’i hapni vetë nëse doni të jetoni jetën tuaj në mënyrë paqësore; thjesht sepse në qoftë se ju nuk bëni, asgjë nuk do të ndryshojë. Askush nuk do të marrë vështirësi për të hapur sytë tuaj çdo moment të jetës tuaj. Për të njëjtën arsye, nëse doni që shpirti juaj të jetojë jetën, duhet të bëni përpjekje për të mbajtur sytë hapur edhe kur duan të mbyllen, duke qëndruar mirë vigjilentë për atë që po ndodh brenda kokës. Metaforikisht, por jo aq shumë, duke qenë një mjet i vetëdijshëm, duke e mbajtur kokën nën kontroll çdo sekondë, sikur të trembim dhe çdo herë që duhej t’i hapnim ato përsëri për të parë se çfarë ndodh. Për fat të keq, nuk i hapni sytë vetëm një herë gjatë gjithë ditës, por duhet të injoroni herë të panumërta gjatë gjithë ditës, derisa të shkoni në gjumë dhe mos t’i mbyllni përgjithmonë deri në mëngjesin e ardhshëm. Megjithatë, në atë kohë, nuk sheh asgjë. Kjo do të thotë që ju nuk e dini se çfarë po ndodh rreth jush dhe, pa e ditur, nuk mund ta ndaloni në rast se ndodh diçka e keqe. Në të njëjtën mënyrë, sa herë që vendosni të mbyllni sytë e ndërgjegjes suaj për ta vënë atë në gjumë, çdo gjë mund të ndodhë dhe ju nuk do të reagoni, sepse nuk shihni, ju nuk do të jeni në gjendje ta dini problemin dhe aq më pak do të jetë në gjendje ta zgjidhni atë. Pasi që nuk e keni stërvitur ndërgjegjen tuaj për të qëndruar zgjuar deri më sot, hapja e syve do të jetë e ndërlikuar, por mbajtja e tyre do të jetë gjëja më e vështirë ndonjëherë. Çfarë mund të të ndriçojë, është se që nga çasti ndërgjegja juaj është e zgjuar dhe mirë vigjilente, asgjë nuk mund t’ju ndalojë më, sepse do të shihni çdo problem të vetëm dhe mund ta zgjidhni atë edhe para se të hyni në jetën tuaj. Kjo ngushëllim, megjithatë, nuk duhet të kalojë si një iluzion, sepse deri sa të vendosni të kryeni veten për të hapur sytë, problemet do të vazhdojnë të jenë të padukshme dhe do të jetoni në botën tuaj të zanave ose në botën tuaj të ferrit, imagjinative në të dyja raste. Derisa t’i hapni sytë dhe shihni të vërtetën, do të vazhdoni ta imagjinoni atë, duke qëndruar shumë larg prej saj. Për t’ju dhënë një ide se çfarë do të thotë të jesh i vetëdijshëm në të tashmen, mund t’ju kujtoj për situatat që kanë ndodhur shumë pak herë në jetën tuaj, ku ju jeni bërë të vetëdijshëm për spontan; I referohem atyre momenteve ku keni pasur një frikë të tmerrshme për diçka, ose ju me të vërtetë keni frikë të vdisni, dhe papritmas keni arritur të ndjeni çdo moment të jetës tuaj që rrjedh. Ju ishit të pranishëm në çdo sekondë të vetme që kaloi. Natyrisht, kjo nuk është me të vërtetë vetëdija për të cilën flas, pasi në ato momente keni ndier frikë, që është një ndjenjë anti-ndërgjegjeje. Por është një shembull i mirë për t’ju kujtuar ato momente kur ndjeheni se koha “rrjedh ngadalë sikur të ishte e bllokuar”, sepse ishit shumë të vëmendshëm ndaj gjithçkaje që po ndodhte rreth jush. Kjo më bën të mendoj për momentin që je në slitë rul dhe udhëtimi ngadalësohet pak, ndërsa ngjitni lartësinë e lartësisë, dhe më pas ju mundëson të shihni se sa thellë do të përballej prejardhja me të cilën do të hasni. Në atë moment mendimi juaj mungon: nuk mendoni për ndonjë gjë, jeni plotësisht i pranishëm në atë moment me emocionet dhe frikën e atij prejardhje, aq shumë sa që nuk keni dëshirë të shpërqendroni veten në mendimet tuaja; ju jeni plotësisht të fokusuar në momentin aktual, në mënyrë që të vëzhgoni me kujdes çdo hollësi të vogël dhe ndjenjën që ndjeni në atë moment. Kjo është një vetëdije, por ne duhet të kemi sukses që të kemi vazhdimisht, jo vetëm në momente të këqija ose të frikshme.

Të jesh i vetëdijshëm çdo sekondë të ditës tënde është me të vërtetë e vështirë, por është e mundshme sikur t’i hapësh sytë çdo herë që t’i mbyllësh. Ndonjëherë është normale të braktisësh veten në lodhje dhe të flesh me mendje, të vendosësh të jesh më pak i vetëdijshëm edhe kur dikush është fizikisht i zgjuar, por ne jemi gjithmonë të pavetëdijshëm nga mëngjesi në natë dhe madje edhe më keq gjatë natës. Nuk ka asnjë justifikim, nuk kemi alibi, asnjë motivim nuk është mjaft i mirë për të pranuar të jesh kaq i pavetëdijshëm. Ndërgjegjësimi i vërtetë nuk është diçka që ndodh një herë në jetë dhe pastaj braktis përsëri në gjumin e mendjes si zakonisht. Është një ndërtesë pa ashensore. Plani që duhet të arrish është 20. Ju nuk jeni të trajnuar, prandaj herën e parë që bëni disa hapa, nuk do të shkoni në katin e parë që do të jeni të lodhur. Pastaj ju do të duhet të largoheni, kështu që ju do të duhet të shkoni poshtë shkallëve dhe të shkoni në shtëpi, ose ju mund të hedhin vetes peshë të vdekur duke rrokullisur poshtë shkallët dhe të vijnë në shtëpi i sëmurë.

Faqja 3 nga 6

Kjo ndodh kur vendosni të bini në një pavetëdije të papritur, papritur, pa përgatitje, në vend që të lëvizni hapat që të zbresin në pavetëdije, por në një mënyrë pak më pak të rëndë. Në fakt, duke shkuar poshtë hapat që do të lëvizni dhe do të jeni më pak të pavetëdijshëm se më parë. Ditën tjetër, ju duhet të ngjiteni deri në katin e 20-të, por ju duhet të filloni që nga fillimi: sigurisht jo nga kati i parë ku keni ndalur, sepse shkallët nuk lëvizin vetë, por ju duhet të ecni. Pastaj shkoni në katin e parë; ju jeni të lodhur, por nëse një ditë para se të hidheni poshtë hapa me qetësi, sot ju jeni më shumë të përdorur për lëvizjen dhe prandaj më të prirur që ndoshta të shkoni deri në katin e dytë. Nëse në vend të ditës para se të hidhje poshtë shkallëve me një peshë të vdekur, duke rënë shumë në kontrollin e pavetëdijshëm, atëherë sot do të jesh shumë më i lodhur dhe mund të ndalesh në mes të katit të dytë, pa arritur atë. Pastaj do të duhet të zbresësh përsëri dhe të shkosh në shtëpi. Kjo është për shkak se bëhet i vetëdijshëm është një ushtrim shumë i vështirë që nuk ju lejon të shpëtoni nivelin e arritur; si, për shembull, shumë teknika të tjera duke përfshirë meditimin, por ju duhet ta arrini atë çdo ditë, duke filluar çdo ditë që nga fillimi. Shtëpia është metaforë për të treguar zonën tuaj të rehatisë, ose nivelin tuaj të ulët të pandërgjegjshëm në të cilin ju braktisni çdo ditë. Pra, ditën e tretë, do të duhet të filloni. Por deri tani ju do të jeni duke u njohur, kështu që ju do të merrni një afat, ju do të kërcejnë dy hapa në një kohë, në vend të një nga një; kështu që do të arrini shumë më shpejt në katin e dytë, në katin e tretë, duke u ndalur në katin e katërt për shkak të lodhjes. Megjithatë, do të jeni rritur shumë më tepër se disa ditë më parë. Kaloni një ditë tjetër, dhe tani mund të vendosni: ndaloni të ngjiteni në hapa, sepse sot doni të pushoni, të humbni zakonin që keni bërë dhe pastaj të ktheheni në nivelin e ngadaltë të ditëve të para ose të bëni një përpjekje mendore dhe të vendosni të ktheheni në se ndërtimi me vendim të fortë për të marrë sa më shumë të jetë e mundur. Duke shkuar atje do të kuptoni se mund të hidhni më shumë hapa në një kohë, madje 4, sepse këmbët tuaja janë mjaft të gjata, kështu që duke kërcyer 4 hapa në një kohë do të arrini në katin e gjashtë më shpejt se sa prisni. Duke arritur në katin e gjashtë, të lodhur, por krenar për ju, sepse e keni bërë atë pavarësisht se nuk keni ndonjë dëshirë për të, ju do të kuptoni se ka një ashensor të fshehtë që mund të ju merr të gjitha katet e tjera nga kati i gjashtë. Ju kurrë nuk do ta keni pritur këtë, sepse askush, përveç atyre që shkojnë deri në katin e gjashtë çdo ditë, e dinin ekzistencën e atij ashensori.

Këtu është ndërgjegjja, një luftë e vazhdueshme, një luftë kundër apatisë që është e armatosur në dhëmbë. Nuk ka armë më të keqe për të prishur evolucionin tonë sesa përulësinë. Nëse përpiqesh të ngjitesh më shumë se sa mendon se mund të bësh, do të zbulosh sekretet që askush, përveç atyre që vijnë çdo ditë në atë dridhje, e dinë. Të gjithë do të flasin për katin e gjashtë sikur të ishin diçka që ata e dinë të përkryer, sikur të kishin jetuar atje. Megjithatë, të gjithë jetojnë në katet e para dhe të dytë të kësaj ndërtese, dhe asnjëherë nuk kanë tentuar të ngjiten deri në të gjashtën. Prandaj, pavarësisht se të gjithë mund të betohet se nuk ka ashensor, derisa të shkoni deri në katin e gjashtë, nuk do ta dini. Natyrisht e gjithë kjo është një pasazh metaforik, për të mësuar konceptin e evolucionit. Çdo ditë e lëmë veten të ndalet menjëherë nga kufiri që kemi vendosur: Nuk mund të ecim më shumë se 3 km në ditë, nuk mund të vrapoj më shumë se 30 minuta, nuk mund të ngjitem më shumë se dy hapa. Sapo të ndihemi të lodhur, këtu ndalojmë: sikur një hap tjetër na çoi në vdekje të sigurt. Kur, nga ana tjetër, asgjë e tillë nuk do të ndodhte: në të vërtetë, ne do të stërvitje një tjetër muskujve që ne kurrë nuk kishte trajnuar më parë. Këto janë blloqet që ne kemi vendosur të pranojmë në jetën tonë përherë dhe nuk kemi guximin apo forcën mendore për të kapërcyer këtë pengesë të mjerueshme. Nëse vendosim të ndalemi në 3 km, këtu nuk po lëvizim dy hapa të tjerë. As edhe për një ëndërr nuk do të vendosim për të udhëtuar 4 km, duke menduar se përndryshe, për ndonjë arsye imagjinare, nga 4 ata papritmas mund të bëhen 10 dhe absolutisht nuk duam të udhëtojmë 10 km në ditë. Këtu është ajo që ne shpik në mendjen tonë për të shmangur kuptueshmërinë që shtyjnë veten pak përtej programit të zakonshëm nuk do të krijojë asnjë lloj problemi. Nëse udhëtojmë 4 km ne nuk na pëlqen, pastaj të nesërmen mund të kthehemi në 3, sepse askush në botë nuk do të na detyrojë të mbajmë 4 km vetëm sepse ne i provuam ato një herë dhe vetëm nga kurioziteti; prandaj pse ta provoni? Pse nuk dua ta di atë ndjenjë? Pse të ndalemi në katin e dytë, nëse mund të shkosh në katin e tretë?

Faqja 4 nga 6

Mos mendoni për katin e dhjetë, të fokusuar në të tretin. Do të jetë më e lehtë të merresh me të, pasi nuk thuhet se pas të tretit do të detyrohesh të shkosh deri në katin e katërt: lehtë mund të vendosësh të ndalosh në të dytën, por së paku do të dish se çfarë fshihet në katin e tretë. Gjeni me sytë tuaj. Shembulli i hapave nuk është fare. Kur të njiheni me mendjen tuaj, nga e cila deri kohët e fundit keni pasur shkëputje të plotë, megjithëse mendova se jeni plotësisht të ndërgjegjshëm për atë, do të zbuloni herë pas here që do të jetë shumë më e lehtë të arrihet përsëri të njëjtat faza të dridhjeve të larta që ju keni lënë kohë më parë. Siç e keni vënë re që kur keni qenë duke praktikuar meditim, herët e para ka qenë shumë e vështirë të dihet se ku ndodhen chakrat; sot, edhe nëse nuk mund të ndiheni mirë, megjithatë ju e dini se ku janë. Ky është një hap shumë i rëndësishëm, sepse ju jeni bërë më i njohur me trupin tuaj se më parë, gjë që në thelb ishte pothuajse e panjohur në këtë fushë. Pra, në qoftë se do të duhej të ulesh së pari dhe të vendosësh gishtërinjtë në një vend, pastaj të lëvizësh gishtat për shkak të pasigurisë që të bënte të pyesësh nëse ishte me të vërtetë vendi i duhur ose nëse duhej t’i poziciononit ato më lart ose më poshtë, sot gishtat e tua më shumë në heshtje. Sepse e dini pikën e duhur. Kjo në masë të madhe përshpejton meditimin tuaj, nuk ka më të humbasë kohën duke kërkuar për pikën e saktë të chakras. Kjo është ajo që dua të them duke kapërcyer dy hapa në një kohë, sepse me anë të praktikës së meditimit, si çdo teknikë tjetër, do të gjesh veten duke e ditur se si ta praktikosh më mirë dhe më mirë. Kjo do të përshpejtojë procesin, duke marrë nivelin e preferuar në pak minuta, ndërsa më parë duke arritur në të paktën gjysmë ore. Por kjo nuk duhet të ju bëjë të harrojmë rëndësinë e përgatitjes, sepse nëse vendosni të kaloni hapa të rëndësishëm të meditimit për shumë nxitim për të arritur në krye, do të përfundoni duke mos arritur kurrë dhe duke qëndruar gjithmonë në të njëjtin nivel të mbyllur. Nëse vendosni të ngjiteni në shkallët me sytë tuaj të mbyllur, herët a vonë do të pengoheni dhe do të plagoseni duke u hedhur nga hapat në hap, duke e gjetur veten të paaftë të ngjiteni më lart për të paktën disa ditë; prandaj humbasin zakonin dhe pikën dhe kokën e kthimit. Edhe dëmtimi është padyshim një metaforë, për të treguar se nëse shpresoni të arrini nivele të larta duke u përpjekur të kaloni hapa bazë, si relaksimi (metaforikisht, shikoni hapat përpara jush në vend që të ecni verbërisht) dhe përgatitja para çdo teknike, ju do të përfundoni duke mos ditur se si ta bëni atë siç duhet dhe pastaj herët a vonë do ta lëshoni atë; duke besuar se ajo nuk po punon. Ndërsa ju jeni ai që është gabim qasje në teknikë. Nëse doni të arrini një shtet meditues shumë më të lartë, ju duhet t’i kushtoni vetes përgatitjes, e cila është një hap themelor.

Edhe për t’u bërë i vetëdijshëm, ka hapa themelorë që nuk duhet të kaloni, përndryshe nuk do të arrini kurrë në nivelin më të lartë. Ka pak për t’u zemëruar, madje mund të urresh hapat, por ato nuk do të lëvizin për ju. Prandaj, për t’u bërë i vetëdijshëm, ju duhet të kryeni disa sesione trajnimi, pa të cilat nuk mund të ngjiteni më lart dhe të përmirësoni ndërgjegjësimin tuaj. Pika e parë themelore është të kuptojmë se çfarë duam vërtet të arrijmë. Është e padobishme për mua të të them se të bëhesh i vetëdijshëm do të thotë të bëhesh i vetëdijshëm, pasi që nuk ke praktikuar kurrë ndërgjegje për ndonjë gjë, nuk di të paktën se ku të fillosh. Kjo është arsyeja pse ne duhet të fillojmë me gradë: ju nuk mund të arrini në katin e dhjetë, nëse nuk dini as si të arrini tek i pari, është një fakt. Qëllimi për t’u bërë i vetëdijshëm është të lejoni që të njihni çdo moment të vetëm në të cilin dikush ose diçka po ndikon në ju, si po e bën atë dhe si mund ta mashtroni dhe ta pengoni atë të nënshtrojë jetën tuaj. Nëse vërtet e kuptoni se rutina juaj është plotësisht e ndikuar nga mendimet e njerëzve të tjerë në çdo moment të vogël, atëherë e kuptoni se doni të lironi veten, sepse ju e konsideroni atë si domosdoshmëri. Nëse nuk e kuptoni se jeni në një kafaz, natyrisht që nuk keni problem të gjeni çelësin për të dalë prej tij. Teoria do t’ju tregojë arsyet pse duhet të vendosni të dilni jashtë, por nëse nuk hapni sytë dhe nuk shikoni personalisht shufrat, kurrë nuk do ta ndjeni atë forcë brenda që do t’ju shtyjë të luftoni për lirinë tuaj. Pra, mos prisni që dikush tjetër të bëjë atë për ju.

Faqja 5 nga 6

Puna e parë që mund të bëni brenda vetes është të pyesni veten se nga vijnë ato ndjenja që ndiheni papritmas. Pse, papritmas, a ndiheni të lodhur nëse nuk keni ndjerë ashtu deri pak minuta më parë? Lodhja e punës vjen gjatë orëve, por jo nga një çast në tjetrin. Pse ndodhi kjo kaq papritur? Sa kohë keni ndjerë në këtë mënyrë? Kur papritmas ndiheni të lodhur, meditoni dhe u përgjigjeni këtyre pyetjeve. Pse, kur dikush ju flet nervozisht, a ndjeheni të frikësuar dhe të nënshtruar? Pa marrë parasysh se çfarë fjalësh ju tha, pse ai nuk kishte një thikë në dorën e tij, kështu që çfarë ju frikësoi saktësisht? Pse ju ka frikësuar aq shumë? Çfarë ndodhi me të vërtetë që të shkaktonte këtë ankth? Mësoni të arsyetoni, sepse duke menduar në mënyrë të pandërgjegjshme dhe duke arsyetuar me vendimin e vet janë dy gjëra shumë të ndryshme. Njëra është duke menduar, tjetra është duke menduar.

Pastaj, pyesni veten për pyetjet që duhet t’i përgjigjeni me reflektim intensiv, në sajë të informacionit që po mësoni në këto dokumente; duke mos iu përgjigjur siç keni bërë gjithmonë, nuk do të kishte kuptim. Mundohuni të provoni më shumë, të merrni atë hap shtesë që nuk keni bërë kurrë, duke shkuar deri në një nivel më të lartë për të kuptuar se çfarë ndodhi saktësisht në atë moment. Unë nuk kërkoj nga ju që ta detyroni veten të arsyetoni në një mënyrë të panatyrshme, vetëm t’ju kërkoj të përpiqeni të mos jepni përgjigjet e pavetëdijshme që ju do të jepni dje; sot ju duhet të ngjitni një hap më të lartë para se të shikoni atë problem: do të vini re se është më e jashtme se sa mendova. Ky stërvitje do t’ju shërbejë për të mësuar të mendoni pak më shumë, për të qenë më aktiv dhe për këtë të reagoni ndaj situatave, në vend që të jeni nënshtruar ndaj ndonjë gjëje, duke u përgjigjur përgjigjeve që nuk i njihni, por të formuluara nga përtacia që dëshiron t’ju ndalojë të kërkoni zgjidhje reale. . Natyrisht ky ushtrim i pyetjeve nuk është tërësisht “duke u bërë i vetëdijshëm”: për atë teknikë ajo ende merr shumë. Megjithatë, pa pyetje, dhe për këtë arsye pa përgjigje, nuk do të arrini vetëdijen; por ju do të mbeteni të pandërgjegjshëm, duke vuajtur përgjigje jo të plota gjatë gjithë jetës suaj. Pra, ky është një hap themelor. Pyesni veten pse papritur ju filloni të mendoni rreth një personi dhe të jeni mendërisht i zemëruar me të për situatat e kaluara edhe pse tani, në këtë moment, ajo nuk ju ka bërë ndonjë dëm. Pse duhet ta bëni? Cila është arsyeja e mirë? A jeni i sigurt se jeni me shkëlqim? A po vuan ndonjë ndikim të çuditshëm që dëshiron të bjerë mbi të nëpërmjet tij, duke ju bërë të zemëruar edhe pse ka kaluar shumë kohë që atëherë?

Hapi i dytë tepër i rëndësishëm për t’u bërë i vetëdijshëm në këtë kohë është fryma e ndërgjegjshme e prana. Epo po. Nëse tani, tani, vendosni të merrni një frymë prane, po bëni diçka që ishte e papritur: sepse vendosni të merrni frymë prana edhe jashtë meditimit. Pra, po vendosni të njiheni edhe tani. Natyrisht, kjo nuk do t’ju bëjë të vetëdijshëm në nivelin më të lartë, por do të jetë një hap i parë i shkëlqyeshëm nga i cili të filloni.

Frymë prana.

Prej këtij momenti, angazhohuni për të marrë frymë prana, të paktën 3 herë gjatë ditës jashtë meditimit. Ju vendosni të merrni frymë prana kur jeni në punë, kur jeni duke blerë, kur pastroni dyshemenë. Kjo do t’ju ndihmojë të vendosni të jeni shpirtëror edhe kur jeni krejtësisht të humbur në pavetëdijen e të Poshtmes që dëshiron t’ju mbulojë. Ju vendosni të hiqni rrëshqitjet e ngurta që ju po thithin nën tokë, të merrni frymë thellë dhe të kuptoni brenda vetes që jeni duke vendosur, qoftë vetëm për një moment, të bëheni shpirtërore edhe kur jeni duke bërë detyra që duhet të ju dorëzojnë teorikisht në Low. Nëse po pyetni nëse kjo do të jetë e mjaftueshme për t’ju bërë një person i vetëdijshëm, është e sigurt se jo: nuk mjafton të marr frymë prana 3 herë në ditë dhe pastaj harrojeni përsëri; por është një fillim i shkëlqyeshëm. Pra, mos mendoni për këtë më vonë; bëj sikur të mos ekzistonte. Mos shpresoni të jeni në gjendje të bëni orë dhe orë në ditë papritmas sikur të mos ketë ndodhur asgjë; mos u frikëso se do të duhet ta bësh, sepse nuk është kjo pikë. Për 3 herë në ditë, vendosni të merrni frymë, vetëm një frymë prane. Nuk është e pamundur dhe nuk është aspak e padobishme.

Faqja 6 nga 6

Merrni 3 momente në ditë, të ndara nga njëri-tjetri, në të cilat po kryeni detyrat më normale, ndonjëherë dhe përpiquni të mbani mend frymëmarrjen e pranës: do të jetë shumë e vështirë, sepse e Vogla do të jetë si një rërë e thatë që do ta harroni plotësisht. Kjo do të jetë sfida: prana e frymëmarrjes është e thjeshtë, në vend që të kujtoheni ta bëni është gjëja më e komplikuar ndonjëherë. Bëni atë kur jeni të zemëruar, bëni atë kur jeni të trishtuar, bëni kur të vini në këpucët tuaja për të dalë, bëni kur të keni mbathur këmishat tuaja, bëjeni kur shtypni çelësat e kompjuterit, bëni kur hyni në derën e supermarketeve. Në çdo kohë, unë ju siguroj se do të jetë shumë e vështirë, dhe kjo do t’ju bëjë të kuptoni se jeni pa ndjenja. Sepse duke kujtuar një pasazh banal si “respira prana”, do t’ju duket gjëja më e komplikuar në botë; por do t’ju bëjë më të vetëdijshëm për të qenë një Soul brenda një trupi, dhe jo vetëm një trup. Nëse sapo largoheni nga shtëpia mendoni se duhet të blini qumësht, atëherë ka shumë të ngjarë që kur të jeni në dyqan ju do të mbani mend për ta blerë atë; por nëse largohesh nga shtëpia 10 herë mendon se duhet të marrësh frymë prana kur je në dyqan dhe kur arrin 10 herë do ta harrosh, a nuk do të duket pak e çuditshme për ty? Kjo do t’ju bëjë të kuptoni se sa jeni i pavetëdijshëm, sepse edhe kur mendoni se ju kujtohet ai dhe ju do ta ngrini egon tuaj duke thënë “wow, m’u kujtua!” Unë nuk jam pa ndjenja! “, Menjëherë pas kësaj nuk do ta praktikoni, kështu që ju do të mbani mend që ta bëni atë, por në të vërtetë ju nuk do ta bëni. Mendimi i frymëmarrjes prana nuk është aq i dobishëm nëse nuk vendosni ta bëni atë në praktikë. Prandaj, do të ketë shumë herë që, edhe pse ju do të mbani mend që keni për të bërë atë, ju nuk do. Nuk dihet për çfarë arsye, pasi të gjitha kërkon një frymë të vetme dhe të vetëdijshme, por diçka brenda jush do të refuzojë ta marrë atë frymë të vetëdijshme për një kohëzgjatje prej një sekonde. Pse? Për çfarë arsye? Çfarë saktësisht ju bën të jeni të vetëdijshëm? Mos e nënvlerësoni këtë teknikë. Kjo do të bëjë që ju të vini re se sa jeni i pavetëdijshëm dhe, në këtë rast, të poshtëroni veten dhe t’ju bëjnë të zbuloni se nuk mund të mbani mend asnjëherë një pasazh kaq të thjeshtë dhe të shpejtë për të bërë, do t’ju bëjë të kuptoni më mirë rëndësinë e frymëmarrjes së vetëdijshme. Atëherë do të jetë një fillim për të kuptuar sa jeni të pavetëdijshëm. Metoda e të qënit e vetëdijshme është pikërisht për t’ju bërë të kuptoni sa jeni i pavetëdijshëm, kështu që, sa më shumë ta zbuloni, aq më shumë do të pranoni të jeni, aq më shumë do të bëheni të ndërgjegjshëm. Siç e dimë të gjithë, ata që besojnë se i njohin të gjitha dhe mburren me të tjerët nga njohuritë e tyre të mëdha, as nuk dinë asgjë për gjithçka që i rrethon. Kur dikush vërtet e di, atëherë ai e kupton se sa injorant është ai dhe ai ka turp prej vetvetes; sepse ai e di se deri vonë ai ishte i bindur se ai njihte shumë, nëse jo të gjithë të vërtetën.

Është vetëm 3 sekonda e ditës suaj: mos kini frikë ta mos bëni atë. Ky ushtrim do të jetë shumë i dobishëm sidomos kur ndiheni të lodhur, të zemëruar dhe të trishtuar. Në këto momente në fakt, nuk do të keni dëshirë të merrni frymë prane, në të vërtetë, do të keni një refuzim të plotë që do t’ju bëjë të urryer edhe mendimin për të vendosur për ta bërë këtë. Nuk është normale të urresh prana, çfarë është pika? Kush po të shtyn te kjo? Megjithëse duket e vështirë, merrni një frymë të vetëdijshme të prana, dhe nëse e ndjeni nevojën, bëni edhe dy. Për habinë tuaj, ju do të kuptoni se vetëm nga frymëmarrja prana ju nuk do të ndiheni të zemëruar sa keni qenë më parë. Ju do të kujtoheni për një arsye të vlefshme për mos ndjenjë aq të trishtuar. Ky është fillimi i ndërgjegjësimit, ai moment kur edhe pse trupi refuzon dhe ju urren mendimin e frymëmarrjes së prana me gjithë forcën e tij, e bëni atë gjithsesi dhe papritur ju ndiheni mirë. Mos i lexoni këto fjalë dhe më pas lërini ato në kujtesën tuaj, por me të vërtetë i praktikoni ato. Prej tani e praktikoni çdo ditë, sepse kjo është mënyra e vetme për të zbuluar se është e vërtetë, përndryshe nuk do të merrni rezultate dhe do të mbeteni në të njëjtën pikë ku jeni tani. Nëse ju nuk hapni sytë vetëm, askush nuk do të vijë t’i hapë ato, askush nuk do të ndjejë keqardhje për ju, aq sa ta sakrifikoni vetveten për ju, por do të mbeteni të verbër derisa të vendosni të bëni një përpjekje për veten tuaj.

 

Ky dokument është përkthimi i aritukullit origjinal (https://www.accademiadicoscienzadimensionale.com/archives/20262) i sitit Accademia di Coscienza Dimensionale.

Fundi i faqes 6 nga 6. Nëse të pëlqeu artikulli komento këtu poshtë dhe përshkruaj ndjesitë e tua gjatë leximit apo praktikimit të teknikës së propozuar.

 

Ky dokument është pronë e https://www.accademiadicoscienzadimensionale.com/. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara, është i ndaluar çdo përdorim i plotë apo i pjesshëm i përmbajtjeve të pranishme në portal, përfshirë memorizimi, riprodhimi, ripunimi, përhapja apo shpërndarja e përmbajtjeve të njëjta nëpërmjet çdo platforme teknologjike, suporti apo rrjeti telematik pa autorizimin e shkruar të mëparshëm nga ana e Akademisë së Koshiencës Dimensionale, A.C.D. Çdo shkelje dënohet me ligj. ©

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Vuoi aggiungere il tuo banner personalizzato? Scrivici a [email protected]