Disponibile in:

49 – Mendimi – Duke qenë pozitiv gjatë ditës (pjesa 4)

Ky artikull është përkthyer përkohësisht nëpërmjet Google Translate. Artikujt origjinalë janë shkruar në gjuhën italiane. Nëse doni të na ndihmoni të përmirësojmë përkthimin në gjuhën tuaj, na kontaktoni me email. Faleminderit.

Faqja 1 nga 7

Të jesh pozitiv gjatë ditës: a është me të vërtetë e mundur të veprosh kështu?

Më parë unë të mësova teknikën e meditimit, e cila është thelbësore për mirëqenien tonë mendore dhe fizike. Shumë njerëz i afrohen praktikës meditative vetëm për të mos menduar rreth problemeve dhe, në njëfarë kuptimi, edhe për t’u izoluar nga gjithçka rreth tyre; por praktika e vazhdueshme e meditimit të vërtetë të çon për të zbuluar nivele të reja të ndërgjegjes, të cilat bëjnë që ju të doni të zbuloni shumë më tepër në botë, të njihni atë si të vërtetë, ta jetoni dhe pse jo, madje edhe ta përmirësoni atë. Sot shprehja ndryshon botën është përdorur nga shumë individë me qëllime më të ndryshme, kështu që tani është hutuar dhe tallur, duke na penguar të kuptojmë vlerën dhe mbi të gjitha kuptimin e vërtetë të këtij fjali. Para së gjithash për shkak se ndryshimi i termit na frikëson, na bën të mendojmë për një ngjarje negative, të lodhshme ose të rrezikshme dhe, nëse pastaj i bashkohet fjalës botë, na bën të besojmë se është diçka shumë e madhe dhe e fuqishme, sepse mund të bëjmë diçka , kështu që ne japim veten për të mposhtur tashmë në fillim.

Në realitet mendoj se nuk ka asgjë të keqe me dëshirën për të ndryshuar botën dhe nuk është ego nëse vendosim ta provojmë. Në fakt, ne nuk po flasim për superheronj që nga një ditë në tjetrën e bëjnë planetin të kthehet në drejtim të kundërt; ne thjesht po analizojmë arsyet që i detyruan njerëzit që jetojnë në të njëjtën botë të sillen në një mënyrë të caktuar, të arsyetojnë sipas një kriteri të caktuar dhe jo të një tjetri dhe të reagojnë me qëndrime të caktuara për situatat që kanë përpara, për të kuptuar më së miri se cila është e drejta shtyjnë të ndryshojnë programet negative dhe t’i bëjnë ato pozitive, duke arritur të ndryshojnë mënyrën e jetesës në botë. Në fund të fundit, le të kuptojmë se kur flasim për botën, ne i referohemi njerëzve si ju dhe unë, njerëz normalë që ngrihen në mëngjes, lajnë fytyrat e tyre, shikojnë në pasqyrë drejt në sytë e tyre dhe vendosin, marrin gjërat në dorë për të organizuar ditën dhe jetën tuaj. Pra, nëse mund të ndryshojmë diçka në rutinën tonë, si mënyra jonë e të menduarit dhe marrja e jetëve tona në duart tona, atëherë ne do të jemi në përparësi të shkëlqyeshme, sepse siç bëjmë ne mund të bëjmë edhe shumë njerëz të tjerë. Kur themi të ndryshojmë botën, menjëherë kemi frikë se kjo është një çështje e imponimit të një vullneti për të gjithë njerëzit e tjerë, duke i detyruar ata të veprojnë në një mënyrë të caktuar kundër vullnetit të tyre; kështu që le të mendojmë për ndryshimin e dhimbshëm dhe negativ. Ne menjëherë mendojmë për më të keqen. Në realitet mund të ndryshohet bota pa i imponuar asgjë askujt, duke i lejuar ata të dinë se si të ndryshojnë veten dhe duke u ofruar atyre mundësinë për të zgjedhur; një mundësi që ata nuk kanë tani. Vetëm atëherë mund ta ndryshojmë me të vërtetë.

Nëse duam të bëjmë një ndryshim efektiv, duhet t’i lejojmë njerëzit të kuptojnë se cila është mënyra e drejtë për ta bërë këtë, sepse vetëm atëherë do ta bëjmë atë me të vërtetë efektiv, të përhershëm, të vazhdueshëm dhe të patundur. Nëse do të mund të ndryshonim veten, do të ndryshonim tashmë botën edhe para se ta dinim. Edhe nëse mendoni se jeni shumë i ri për të bërë diçka të rëndësishme, vetëm për të qenë një insekt në krahasim me gjithë njerëzimin, duhet të mbani mend se ky është i përbërë nga shumë njerëz ashtu si ju dhe unë, identike, as superiore, as inferiore. Kjo do të thotë që të dy ju dhe unë jemi pjesë e të njëjtit njerëz dhe nëse ne jemi të parët që jemi në gjendje të ndryshojmë veten dhe të bëhemi më pozitiv, njerëzit e tjerë do të ndjekin hapat tona. Pra, ky nuk është një ndryshim i vështirë dhe i detyruar, sepse ne po zgjedhim të ndryshojmë brenda vetes për arsye të mirë, për t’u bërë njerëz më të mirë.

Faqja 2 nga 7

Ky ndryshim i mendimit do të na sjellë një evolucion të pabesueshëm, sepse në jetën tonë do të ndodhin ngjarje që do të ndjekin njëri-tjetrin, duke e bërë jetën tonë ashtu siç do të kishim dashur: një jetë që do të na bëjë të kënaqur dhe që do të na bëjë të zgjoheni Mendimi në mëngjes “Oh po, sot do të bëj shumë gjëra! Unë nuk mund të presim që të fillojmë! “, Në krahasim me mënyrën se si do të reagonim para fillimit të ndryshimit brenda nesh. Njerëz të tjerë do të vërejnë kënaqësinë tuaj të madhe në jetën e gjallë dhe do të duan të dinë se si arriti të ndryshoni. Ata do të jenë të intriguar sepse ndërsa jetët e tyre rrjedhin në atë mënyrë që ne e quajmë “normale” sot, midis punës, stresit dhe ankthit, ju do të jetoni një jetë të lumtur, edhe pse jeni duke bërë, sipas tyre, të njëjtat veprime të përditshme që të gjithë të tjerët bëjnë. Do të jeni të ndryshëm sepse do të jeni të vetëdijshëm se jeni gjallë. Kjo është arsyeja pse ju do ta jetoni jetën tuaj me lumturi të madhe, ndryshe nga të tjerët që kalojnë nëpër jetë të bindur se po u bëjnë të tjerëve një nder. Nëse njerëzit si ju dhe unë fillojnë të ndryshojnë brenda vendit, atëherë shumë të tjerë do të ndjekin shembullin, sepse ata do të vërejnë – duke parë faktet e vërteta – se veprimet tona sjellin përfitime më të mira se ato që ata bëjnë.

Ka nga ata që besojnë se ka vetëm pak njerëz në botë të gatshëm për ndryshim dhe se të tjerët nuk do të arrijnë kurrë. Por unë besoj se ka pak njerëz që nuk janë të gatshëm për ndryshim, ndërsa të tjerët thjesht duhet të gjejnë motivimin e duhur për të vendosur të ndryshojnë mënyrën e tyre të jetesës. Ne nuk jemi të gjithë njëlloj, prandaj nuk mund të presim që të gjithë njerëzit të fillojnë në të njëjtën kohë dhe ta marrin këtë vendim për të njëjtën arsye. Ne të gjithë kemi mendime dhe histori të ndryshme që na dallojnë, prandaj disa njerëz do të vendosin të marrin këtë rrugë për të gjetur një zgjidhje për një problem personal, të tjerët për të përmirësuar marrëdhëniet e tyre, të tjerët për të mësuar më shumë vetëkontroll, sidomos në kohë stresi të tepruar, të tjerët , ata thjesht nuk gjetën një arsye të vlefshme për të filluar, ose ndoshta askush nuk kishte durimin e duhur për t’u shpjeguar atyre se cilat arsye të mira për ta bërë atë … atëherë si mund t’i fajësojmë ata për mos gatishmërinë për ndryshim, nëse ata as nuk e dinë se çka është? Për mua, ndryshimi është diçka shumë e thjeshtë.

Nuk ka nevojë që dikush tjetër ta bëjë këtë për ne, prandaj nuk ka nevojë që anijet e huaja të vijnë në shpëtim për të na mësuar se si të bëhemi më mirë; ne jemi shumë inteligjentë dhe ne mund ta kuptojmë për veten se cila është metoda e duhur, nëse së paku dikush e shpjegon atë siç duhet. Ne nuk jemi të gjithë gjenialë deri në atë pikë sa të kuptojmë gjithçka nga vetja, edhe nëse gjejmë veten në rrethana që na shtyjnë të jemi negativë, por ne jemi inteligjentë sa duhet për të kuptuar kur është koha të heqim dorë nga diçka që na bën të ndiejmë dhimbje për t’u hapur diçkaje që na bën të ndjehen paqe dhe qetësi për një kohë të mirë. Ndryshimi, për mua, është një ndjenjë dëshire që dëshiron që ne të ndihemi në paqe vazhdimisht, gjatë gjithë ditës. Ne mund të ndihemi vetëm në paqe, nëse vendosim të udhëheqim një jetë që nuk dëmton shëndetin tonë emocional, i cili natyrisht lidhet qartë me atë fizike. Një përpjekje fizike mund të pranohet mirë nga mendja jonë, por vetëm nëse stimulohet me arsye të mirë. Në fakt, mund të punonim vetëm për një orë në lëvizjen e mobiljeve të mesme të rënda dhe pastaj të gjendeshim të lodhur sikur të ishim më keq, pikërisht sepse nuk ishim të motivuar për të punuar dhe madje edhe më pak ishin të shoqëruara nga një ndjenjë e qetësisë; përkundrazi ne ndihemi më shumë nën stres mendor sesa fizik. Pastaj mund të bëjmë dy orë palestër dhe të ngremë pesha shumë më të rëndësishme, por me një motivim të gdhendur në mendjen tonë që do të na bëjë ta bëjmë atë lëvizje me shumë qetësi, sepse nuk do të na shkaktojë stres mendor. Megjithëse ne do të ngremë pesha shumë më të larta se ato të mëparshme, në vend që të ndihemi më të lodhur dhe të theksuar, do të ndihemi edhe më të ngarkuar dhe të relaksuar, sepse do të “hapim” stresin e akumuluar më parë. Në këtë pikë ne duhet të mendojmë për faktin se nuk është peshë që duhet ngritur për të theksuar mendjen tonë, por motivimi që na shtyn të bëjmë atë lëvizje dhe që na bën të vendosim – edhe nëse pa vetëdije – ta bashkojmë atë veprim me një ngjarje stresuese ose në një ngjarje bamirësie për ne.

Faqja 3 nga 7

Askush nuk i pëlqen të ngrihet herët për të shkuar në punë, por është një fakt: në mëngjes duhet të shkojmë të punojmë dhe, pavarësisht nëse e bëjmë me buzëqeshje apo hile, gjithsesi duhet të shkojmë, kështu që snortimi nuk përmirëson ditën tonë. Megjithatë, vendosmëria për të qëndruar e shëndetshme edhe kur ne punojmë do të ndryshojë aq shumë jetën tonë, sepse edhe pse e dimë se është për një kohë të caktuar, duhet të shkojmë atje (për disa, madje të gjithë jetën në të njëjtin vend pune); prandaj ne duhet të kuptojmë se ne duhet të ndryshojmë diçka brenda vetes ose në programin që ne kemi krijuar për të jetuar jetën tonë. Me pak fjalë, duhet të pranojmë faktin se për një periudhë të caktuar do të duhet të kryejmë veprime që nuk i pëlqejnë, për rrjedhojë edhe ne vendosim të kalojmë gjithë atë kohë me një gjendje mendore të dëmshme për shëndetin tonë. Meqenëse ka veprime që nuk mund të heqim dorë gjatë ditës ose nuk mund të eliminojmë, duhet të kuptojmë se nuk mund ta hedhim gjithë atë kohë që të jemi të sëmurë emocionalisht, prandaj duhet të vendosim që t’i përballojmë këto momente të mërzitshme me një gjendje mendore më pozitive, sepse është shansi i vetëm që kemi lënë. Nëse bërja e një fytyre dhe ankimi mund të jetë e dobishme, atëherë le ta bëjmë, por nëse ankimohemi dhe përfundojmë duke u ndjerë i sëmurë gjatë gjithë ditës nuk na çon në asgjë, atëherë ne e ndryshojmë këtë mënyrë jetese dhe zgjedhim t’i jetojmë më seriozisht. Është normale që nuk është e lehtë të shkosh në punë ose të pastrosh shtëpinë me një buzëqeshje të trashë në fytyrë, sikur të ishte gjëja më e bukur në botë. Ne të gjithë e dimë se këto veprime janë të lodhshme dhe të mërzitshme, por ne duhet të ndjehemi të motivuar për t’i bërë ato, sepse ato do të na çojnë në diçka, ose thjesht sepse ne duhet t’i bëjmë ato, pasi askush tjetër nuk do t’i bënte ato për ne. Nëse nuk e pëlqejmë punën tonë, e urrejmë atë, na bën të mallkojmë nga mëngjesi në natë, pastaj ndalojmë t’i dorëzohemi bosëve dhe marrim kurajën për të ndryshuar vendet për të gjetur diçka që na bën të ndihemi më mirë ose përse nuk na kënaq . Për pjesën tjetër, fatkeqësisht askush nuk na paguan për të fjetur, kështu që duhet të bëjmë diçka në jetën tonë dhe se diçka duhet të jetojmë pozitivisht, sepse do të heqë shumë jetën tënde dhe duhet të lejoni veten të jetoni mirë ato momente, të cilat janë vërtet shumë.

Pra, nëse mund të ndërroni punë dhe të bëni atë që ju pëlqen më së miri, kështu që të jetë ajo, por nëse e dini që nuk mund ta bëni për një kohë, atëherë mos e humbni atë kohë duke u ndjerë keq. Ndryshimi që duam në botë, duhet ta bëjmë para së gjithash për ne. Nëse mendojmë për njerëzit, ne mund të besojmë se ka shumë të keqe në zemrat e tyre, se ka shumë njerëz negativ, plot zemërim, plot urrejtje … por si mund t’i gjykojmë ata? Ne jemi të detyruar të jetojmë jetë negative, plot sakrifica, vuajtje, premtime që nuk mbahen, borxhe dhe probleme financiare për shkak të të cilave familjet nuk mund të jetojnë mirë së bashku sepse çdo komponent i vetëm është ngacmuar nga mëngjesi deri në në mbrëmje. Është normale që, pas gjithë asaj që po kalojmë, e gjejmë veten negativë dhe kjo nuk është vetëm të tjerët, por jemi të gjithë, sepse ne jemi ashtu si të tjerët, vetëm se jemi më mirë të vërejmë defektet e tyre se tonat. Kur ne zemërohemi, besojmë se kemi të drejtë dhe kjo është kur, kur të tjerët zemërohen, ne besojmë se po ekzagjerojnë, që ata të mund ta shmangin atë; edhe pse ne, nëse kishim qenë në këpucët e tyre, do të kishim reaguar në të njëjtën mënyrë apo edhe më keq. Pikërisht për shkak se ne jemi njerëz të zemëruar, urrejtës, që i trajtojnë keq njerëzit e tjerë edhe pse nuk e kuptojmë, duhet të fillojmë të ndryshojmë brenda vetes. Duke vepruar kështu, të tjerët do të marrin një shembull. Nuk më pëlqen të mendoj për një skenar tepër të paqes dhe dashurisë, ku njerëzit hidhen së bashku duke thënë që unë të dua për të gjithë kalimtarët, sepse besoj se këto janë fantazi joreale që nuk do të ndodhin në këtë botë. Mbetet fakti se ne jemi të çmendur për të lejuar që tregtia jonë dhe problemet tona rutinë të kenë të drejtën për të na ndikuar në atë masë saqë stresi dhe zhgënjimi ynë bien mbi njerëzit e tjerë.

Faqja 4 nga 7

Ne çlirojmë të tjerët sikur të kishin diçka në to, duke i akuzuar ata për problemet tona personale sikur të mos kishin mjaftueshëm. Nuk është faji i të tjerëve nëse kemi detyrime të lodhshme dhe të rënda për t’u respektuar çdo ditë, sepse të gjithë kanë edhe ata, edhe pse ato mund të paraqiten në forma të ndryshme ose të përfshira në fusha të tjera.

Meqenëse të gjithë kemi detyra të bezdisshme dhe stresuese që duhet të respektojmë çdo ditë, le të kuptojmë se faji nuk është nga ata që zgjohen herët në mëngjes për të shkuar në punë si ne, ose që bën sakrifica për të mbijetuar ashtu siç bëjmë na. Nëse duam ta shohim ndryshimin në botë, atëherë së pari ne zgjedhim të ndryshojmë diçka brenda nesh: ndjenja me të cilën ngrihemi në mëngjes dhe ballafaqohemi me biznesin tonë. Nëse dalja nga shtrati e lodhur dhe e theksuar tashmë në mendimin e thjeshtë për të bërë punën tënde, përmirëson jetën tënde, pastaj shkoni përpara; por nëse e kupton se nuk po e përmirëson aspak dhe se, përkundrazi, ktheheni në shtëpi natën edhe më të lodhur dhe më nervor se më parë, atëherë filloni të ndryshoni sistemin. Ndryshoni qëndrimin, përpiquni të jetoni jetën tuaj më pozitivisht, sepse vetëm në këtë mënyrë do të ketë ndryshime konkrete në jetën tuaj. Nëse e dini se si ta ndryshoni jetën tuaj dhe ta bëni atë më mirë, atëherë bëni, por nëse nuk e dini, nëse e dini me siguri se angazhimet tuaja janë ato dhe nuk mund t’i ndryshoni ato, ose largoheni prej tyre, atëherë përballuni me një gjendje më pozitive të mendjes. Pranoni, për një çast, që të jeni të qetë edhe kur kryeni veprime të mundimshme dhe të mundimshme, pranoni që ju gjithashtu mund të jetoni ato orë të jetës suaj me një paqe të brendshme që ju lejon të përballeni me çdo pengesë dhe kjo ju siguron që ju të mos kolapsoni emocionalisht. Stresi i punës po shkakton gjithnjë e më shumë viktima dhe kjo nuk duhet të merret lehtë, sepse ajo po krijon dhimbje të vërteta në shumë njerëz dhe jo vetëm në një mënyrë të folur. Kjo sigurisht që nuk është faji i njerëzve, të cilët ne besojmë se janë të dobët dhe që lehtë rrëzohet, por shkaktohet nga një gabim i madh i shoqërisë që na bën të varrosim me duart tona. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ne gjithashtu duhet të reagojmë përpara kësaj pengese, në vend që të heqim dorë dhe të lejojmë veten të nënshtrohet.

Është e vështirë, është e vështirë, por ne duhet ta bëjmë atë për vete, sepse nuk mund të lejojmë që puna ose punët e shtëpisë të marrin kohë kur ne mund të ishim të lumtur, duke i duruar si orë të vuajtjes fizike dhe mendore. Ndryshimi i mënyrës se si përjetojmë situata të caktuara do të ndryshojë mënyrën se si i lidhim me njerëzit e tjerë, duke e bërë karakterin dhe personalitetin tonë më në paqe me vetveten, dhe gjithashtu do të përcjellim të njëjtën ndjenjë të pastër për të tjerët. Nuk ka asgjë më të vërtetë se paqja, sepse kjo nuk mund të pretendohet, nuk mund të lexohet. Ju mund të simuloni një buzëqeshje, mund të thoni fraza të bukura, por pastaj kur të ktheheni në shtëpi dhe ju jeni vetëm me veten, atëherë nuk mund të pretendoni më: në atë moment do të dalë i vërtit, i vuajturi, i pikëlluar ose ai në paqe me vete. Të tjerët do ta shohin atë dhe do të marrin një shembull. Ne njerëzit jemi ekspertë të mëdhenj në përshtatje: ne përshtatemi me çdo situatë dhe për të bërë këtë, ne marrim një shembull nga ata që, pa vetëdije, besojmë se janë përshtatur më mirë se ne. Nëse japim shembuj negativë, njerëzit e tjerë do të marrin shembullin negativ, por nëse fillojmë, që nga ky moment, të japim shembuj pozitivë për të tjerët, ata do të përfundojnë duke marrë këtë shembull dhe duke bërë të njëjtën gjë. Nuk është çështje e imponimit, nuk është çështje e kërkuar nga ai që të sillet në një mënyrë të caktuar … mendja njerëzore është mësuar të marrë një shembull nga ata rreth tij, duke imituar të tjerët pa e kuptuar, dhe për këtë arsye njerëzit përreth ju vazhdimisht përsëritni shembullin që jepni. Pa ju ose ata duke e ditur atë, pa ndjenja e tyre u thotë atyre të imitojnë ty. Që nga momenti që vendosni të ndryshoni veten dhe mbani premtimin që po bëni, të tjerët do të ndjekin pa ndjenja që do t’u kërkojnë të ndjekin shembullin tuaj, që të sillen pozitivisht siç po bëni, sepse ata do të kuptojnë se kjo është zgjidhja më e mirë.

Faqja 5 nga 7

Pandërgjegjësia e tyre do të zbulojë se metoda më e mirë e përshtatjes do të jetë reagimi ndaj situatave me një gjendje mendore pozitive sikurse jeni duke bërë, dhe për këtë arsye njerëzit rreth jush do të fillojnë të sillen si ju. Kjo është arsyeja pse bota po ndryshon tashmë: sepse njerëzit po vendosin të jetojnë jetën e tyre në një mënyrë pozitive. A janë ata pak? A janë ata shumë? Nuk ka rëndësi, herët a vonë të gjithë do të ndjekin.

Kjo do të ndodhë falë një vendimi të brendshëm që do të duhet të zgjidhni të respektoni çdo ditë. Do të jetë angazhimi më i rëndësishëm i çdo detyre të vetme pune, do të jetë një vendim që ju mund të vendosni mbi të gjithë të tjerët, sepse do të jetë ai që do t’ju çojë në një përfitim të brendshëm që nuk ka kufi. Nuk është e lehtë të kuptosh këtë mënyrë jetese, sepse ndoshta nuk ke shembuj të mjaftueshëm rreth jush për të ndjekur, sepse nuk ka njerëz që e çmojnë jetën e tyre. Pastaj të jesh shembull për t’u ndjekur për njerëzit rreth jush; ajo merr shumë pak për të ndryshuar mënyrën e të menduarit dhe atë të të tjerëve. Na detyruan të jetojmë me një gjendje negative mendore, por tani mund të marrim kurajën për të vendosur të jetojmë me një gjendje mendore pozitive. Nuk është e lehtë, por është zgjedhja jonë dhe ne duhet të vendosim nëse duhet të jetë e mundur ose e pamundur, askush tjetër nuk mund ta zgjedhë atë për ne; jeta është e jona. Një gjë është e sigurtë, le të mos presim që së pari të shohim shembullin nga të tjerët në mënyrë që të vendosim ta bëjmë atë edhe tonën: ne kemi pritur shumë kohë dhe ne kemi kuptuar se kjo ishte një humbje kohe; tani na takon të jemi një shembull i mirë për t’u ndjekur. Ndoshta kjo mund të duket e çuditshme, por shumë njerëz janë të gatshëm për ndryshim, ata janë të lodhur vetëm nga premtimet e shumta që nuk mbahen, sepse nuk u është shpjeguar atyre se ndryshimi duhet të vijë nga brenda dhe jo nga jashtë. Meqë ju, gjithashtu, jeni ndoshta nga ideja ime, atëherë ju sjellni ndryshimin brenda jush, pa pritur që kjo të ndodhë nga jashtë. Nëse bëheni të vetëdijshëm për jetën tuaj dhe kuptoni se ju nuk mund ta humbisni atë, por që ju duhet ta gëzoni atë plotësisht, atëherë do të filloni të ndryshoni gjendjen tuaj mendore në lidhje me jetën tuaj dhe kështu do të vini re fillimin e ndryshimit. Ngjarjet pozitive, që ra fjala, do të vijnë më pranë jush, ashtu si nëse i kujtonit ato. Sigurisht që fillimi për të mbajtur një gjendje të qetë mendore gjatë situatave rutinë do të jetë shumë e dobishme për veten dhe të tjerët. Të jetosh gjithmonë me një buzëqeshje nuk është e lehtë, por duhet të japim vetes një arsye për ta bërë atë edhe gjatë momenteve të mërzitshme ose stresuese, si puna apo gjërat që nuk i pëlqejmë. Nëse mund të kalojmë nëpër orë pune me një gjendje mendore më të qetë, atëherë do të jemi në gjendje të shkojmë në shtëpi më qetësisht, në lidhje me njerëzit e tjerë me një ndjenjë më të butë dhe më të kuptueshme. Ne vazhdimisht e lejojmë pavetëdije të na marrë, kështu që ne shkatërrojmë marrëdhëniet tona relacionale sepse nuk dimë si të menaxhojmë ndikimet e jashtme që na shtynë të silleshim negativisht përpara disa situatave; pastaj më vonë pendohemi. Gjatë punës, ne e justifikojmë veten me sjelljen tonë pesimiste ose impulsive ndaj të tjerëve, sepse ne jemi duke punuar dhe ne besojmë se është e drejtë të kemi një sjellje të tillë, sepse ndihemi nën stres. Kur kthehemi nga puna, ne justifikojmë veten tonë ndaj sjelljes sonë me familjen ose miqtë, duke besuar se është e drejtë të reagojmë në një mënyrë të caktuar, të shmangemi, të ankohemi për gjithçka, të ofendojmë të tjerët dhe atë që ata kanë bërë, sepse ne jemi sapo u kthyem nga puna dhe ne jemi të lodhur, kështu që na jep të drejtën të sillemi keq. Prandaj, natën para se të flemë, ne justifikojmë që kemi kaluar një ditë identike me ato të mëparshme, sepse nuk është faji ynë, të tjerët duhet të ndryshojnë, jo ne.

Çdo ditë gjejmë dhjetëra justifikime me të cilat mashtrojmë, duke besuar se është e drejtë të ndihemi keq gjatë ditëve tona, sepse kemi arsye të mira për ta bërë këtë, kështu që përpiqemi të bindim veten se kjo është e drejtë dhe se nuk duhet të bëjmë asgjë për të ndryshuar. Pse përpiqemi të bindim veten? Pikërisht, kush na shtyn të bëjmë këtë?

Faqja 6 nga 7

Në të vërtetë nuk jemi fare të justifikuar, sepse ne të gjithë jemi të lodhur, ne të gjithë bëjmë gjëra që nuk na pëlqejnë, por kjo nuk na jep të drejtën të jemi vazhdimisht të lodhur dhe të theksuar; ne nuk duhet të sillemi me këtë. As nuk na jep të drejtën të sillemi keq me të tjerët sikur të ishin shkaku i problemeve tona. Pra, nëse duam ndryshim në botë, duhet të fillojmë të analizojmë se çfarë duhet të ndryshojë në mënyrën tonë të jetesës. Nuk do të ndodhë menjëherë, por do të jetë një proces që do të zhvillohet gradualisht; por ne mund të fillojmë të përpiqemi, të paktën të përpiqemi të përmirësojmë qasjen tonë me njerëzit rreth nesh. Hapi i parë është të filloni menjëherë, pa pritur për mëngjesin e ardhshëm ta bëni këtë. Natën na bën të harrojmë synimet e mira, kështu që edhe nëse sot ke një qëllim të madh, nesër në mëngjes nuk do ta kesh më atë, sepse gjatë gjumit tënd e ke harruar atë ndjenjë që po përpiqesh tani. Motivimi zhduket shumë shpejt, sepse ne jemi të ngacmuar çdo ditë nga mijëra mesazhe të fshehura, të cilat kanë për qëllim të demotivojnë synimet tona të mira për të na bërë të gjithë në depresion dhe të stresuar përsëri. Nuk është diçka e gabuar në ajër. Nëse filloni menjëherë me këtë qëllim të mirë, ka më shumë të ngjarë që nesër do të jeni të prirur ta merrni përsëri dhe të përpiqeni ta vazhdoni atë. Mos u mundoni shumë, por mësoni një mënyrë të re për t’iu përgjigjur njerëzve pasi keni menduar se si mund ta bëni këtë pa shkaktuar shkelje ose shqetësime të çfarëdo lloji. Ne jemi shumë të përdorur për të besuar se fjalët tona nuk dëmtojnë askënd sepse nuk kemi ndërmend të bëjmë kështu, por fjalët tona dëmtojnë shumë njerëz, sepse të gjithë jemi të tensionuar si strings violinë për shkak të stresit të tepruar, kështu që ne jemi nervozë, ne ofendojmë shumë më lehtë dhe madje edhe më shumë se sa është e nevojshme. Kjo është arsyeja pse fjalët e të tjerëve janë kaq të mprehta, por ata nuk e bëjnë atë qëllim, ata janë të bindur se kanë thënë diçka që kurrë nuk do të ishte ofenduese, të paktën në mendjen e tyre. Ne gjithashtu bëjmë të njëjtin gabim. Nëse ne arsyetojmë më shumë përpara se të reagojmë në mënyrë impulsive, ne mund të jemi shumë më të mirë, seriozë dhe të besuar në sytë e atyre që na shikojnë, sepse do të jemi në gjendje të reagojmë me vendimin tonë dhe jo me impulsiv siç jemi mësuar të bëjmë. Duke menduar më shumë për veprimet që kryejmë çdo ditë dhe për fjalët që u themi njerëzve, do ta përmirësojmë gradualisht qasjen tonë ndaj situatave. Duhet të mendojmë për faktorët gjithnjë e më të mëdhenj që zënë ditët tona, në mënyrë që të bëhemi të vetëdijshëm se si po sillemi me të tjerët. Mos u largoni menjëherë, mos bini në dëshpërim; ka shumë për të bërë.

Gjatë ditëve tona ngjarjet që nuk i kishim parashikuar të ndodhnin vazhdimisht, të cilat mund të jenë kohë e humbur e thjeshtë, si dhe situata të bezdisshme dhe shumë të mërzitshme. Këto do të jenë të parat që do të duan që ne të humbasim durimin, por që nga ky moment ne përpiqemi të mos humbasim, përpiqemi të përmbajmë dëshirën tonë për të lejuar veten që të shkojmë në impulsivitet dhe ta marrim nën kontroll situatën, pa e lënë atë të dalë jashtë duar. Le të kuptojmë se ne do të dëshironim të ndryshonim veten dhe ta bëjmë veten më pozitiv, prandaj le të japim këtë motivim të vendosim që të mos humbasim ftohtësinë tonë, duke ruajtur një gjendje paqësore mendore. Në fillim do të jetë një stërvitje e vështirë, por nëse vendosni të vazhdoni ta bëni atë, ju do të kuptoni se si të qëndroni të qetë, në shumë situata, jo vetëm që do ta shpëtoni ditën nga një përfundim që duhet të ishte katastrofik dhe plot grindje në shtëpi, por do t’ju lejojë të jeni në sytë e të tjerëve një person shumë më i vendosur dhe i besueshëm. E gjithë kjo sepse do të jeni në gjendje t’i mbani nën kontroll situatat më komplekse dhe ata do t’ju admirojnë sepse nuk do të kishin njohur se si ta bëjnë këtë për ju; edhe pse për ju duket pak dhe ju do të besoni se asgjë nuk ka ndryshuar, sepse në kokën tuaj ju do të bëni një përpjekje të madhe për të mos u zemëruar, megjithatë, në fakte reale, ju nuk do të jetë i zemëruar dhe ju do të keni mbajtur qetësi, kështu që në sytë e të gjithë ju qëndroni për këtë çfarë keni bërë: ju keni qenë më të lartë se pengesat dhe ju keni sukses në kapërcimin e tyre. Ju do të jeni shembull për t’u ndjekur.

Faqja 7 nga 7

Prandaj, nuk ka rëndësi sa herë ju do të zemëroheni dhe do të humbni durimin para se të jeni në gjendje të mësoni vetëkontrollin mbi të menduarit pozitiv; do të ndodhë shumë herë. Por nëse vendosni sot që të provoni, të paktën përpiquni të ndryshoni qëndrimin tuaj dhe ta bëni atë më pozitiv dhe më të arsyeshëm, në vend që të jeni impulsiv dhe të ndikuar lehtësisht nga ngjarje të jashtme, atëherë do të jeni në gjendje të bëni një ndryshim në veten tuaj që të tjerët do të vënë re dhe do të admirojnë. Ju do të kuptoni se, duke u bërë më pozitiv në mënyrën tuaj të jetesës së ditës dhe në mënyrën tuaj për t’iu përgjigjur njerëzve, njerëzit do të fillojnë t’ju duan më shumë, duke ju vlerësuar dhe duke treguar dashamirësinë e tyre gjithnjë e më shpesh. Ju do të rrethoheni me ngjarje pozitive nëse së pari do të filloni këtë proces, që quhet mendim pozitiv. Jepni vetes një motivim çdo ditë për t’u ngritur në mëngjes dhe të kaloni një ditë të qetë, pavarësisht nga të gjitha angazhimet dhe detyrat e vështira që do t’ju bëjnë të rrëzoni si të gjitha ditët e tjera; sot është një ditë tjetër sepse ju jeni duke u vetëdijshëm se kush jeni dhe se si mund të ndryshoni veten dhe të tjerët. Mbani një mendim të qetë, duke vendosur të ktheheni në shtëpi në mënyrë paqësore pa u theksuar tepër, siç keni bërë në të kaluarën. Para jush ka të ardhme dhe mund të vendosni se duhet të jetë pozitiv, por ju duhet ta bëni këtë vendim nëse doni që ai të realizohet. Merrni kontrollin, jini të vetëdijshëm dhe lejoni ndryshimin që keni dashur për kohë, sepse tani mund të ndodhë. Pra, a është e mundur të jesh pozitiv gjatë ditës? Po, mund ta bësh, dhe në këtë mënyrë mund të japësh rrugë për të ndryshuar.

 

Ky dokument është përkthimi i aritukullit origjinal (https://www.accademiadicoscienzadimensionale.com/archives/17574) i sitit Accademia di Coscienza Dimensionale.

Fundi i faqes 7 nga 7. Nëse të pëlqeu artikulli komento këtu poshtë dhe përshkruaj ndjesitë e tua gjatë leximit apo praktikimit të teknikës së propozuar.

 

Ky dokument është pronë e https://www.accademiadicoscienzadimensionale.com/. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara, është i ndaluar çdo përdorim i plotë apo i pjesshëm i përmbajtjeve të pranishme në portal, përfshirë memorizimi, riprodhimi, ripunimi, përhapja apo shpërndarja e përmbajtjeve të njëjta nëpërmjet çdo platforme teknologjike, suporti apo rrjeti telematik pa autorizimin e shkruar të mëparshëm nga ana e Akademisë së Koshiencës Dimensionale, A.C.D. Çdo shkelje dënohet me ligj. ©

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Vuoi aggiungere il tuo banner personalizzato? Scrivici a [email protected]